Valovuosia edellä osaamisessa
Jokainen rakettitieteilijä saa itse valita paikkansa ja pestinsä – silloin tuppaa syntymään priimaa.
Tämän jutun otsikko ei ole mikään kolmen pennin slogan vaan asia, joka konkretisoituu rakettitieteilijöiden arjessa.
Sulautettujen järjestelmien kehittäjä ja pienkonelentäjä Tuomas Terho (rakettitieteilijä #34) ja full stack -kehittäjä eli koodaava maastopyöräilijä Mikko Ojala (rakettitieteilijä #57) kertovat, miten osaamisen laatu ja edelläkävijyys näkyvät heidän työssään.
Miksi Rakettiin?
Tuomas marssi Raketin komentosillalle yli neljä vuotta sitten. Hän loikkasi konsulttihommiin tuotetalosta, koska halusi vaihtelua duuneihinsa.
“Ensisijaisesti halusin parempaa palkkaa”, Tuomas naurahtaa ja jatkaa: “Näin Rakettitieteen mainoksen ja päädyin lueskelemaan nettisivuja. Rento huumorintaju ja lupaus ylenpalttisesta ansiotasosta sai hakeutumaan töihin, vaikka itselleni uusi rooli konsulttina ja siihen liittyvät riskit, kuten mahdolliset penkkiajat, hieman mietityttivätkin. Rakettitieteellä oli houkuttelevin ansaintamalli ja hyvät referenssit."
Mikko edustaa tuoreempaa saapumiserää, sillä hän on ollut rakettitieteilijänä puolisen vuotta. Hän ei kokenut työelämässään harmia tai hammastenkiristelyä. “Vaikutuin kuitenkin siitä, miten Raketilla oli kaikki kohdallaan aina asiakkaista palkkamalliin.”
Kiritämme asiakkaatkin etumatkalle
IT-alan työvoimapulasta kuhistaan siellä ja täällä. “Alalla on pula huippuosaajista, joten kehittäjillä on varaa mistä valita”, Tuomas sanoo.
Hänen havaintojensa mukaan yhä useampi koodari hakeutuu konsultiksi. “Rakettitiede on saanut hyvän jalansijan markkinoilla, ja rekrytointimme on ollut onnistunutta. Kriteerit uusien tyyppien palkkaamiseen ovat kovat, ja se tietenkin näkyy asiakkailla softan laadussa.”
Kun kehittäjällä on kokemuksen tuomaa näkemystä ja rivikoodareista erottuvaa taitoa ratkaista visaisia pulmia, asiakaskin pääsee nauttimaan etumatkasta. Hypejargonin ja karkkikuorrutteen sijaan tärkeintä ovat ratkaisut, jotka tekevät sen mitä pitää. Ja vähän päälle.
“Hyvää työntekijää pitää arvostaa, ja mielestäni se on helppoa, kun koko firma on tunnettu huipputekijöistään. Rakettitieteilijöihin luotetaan”, Mikko sanoo.
Tuomas on samoilla linjoilla: “Tekemistäni, kokemustani ja näkemyksiäni pidetään arvossa. Laatumme on vakuuttanut asiakkaat, ja he käyvätkin mielellään uudelleen ostoksilla konsulttipuodissamme, kun tarvetta ilmenee.”
Sitä niittää mitä kylvää
Osaava kehittäjä tai pieni tiimi kovia tekijöitä voivat saada aikaan valmiita palveluita samassa ajassa, kun muut vielä etsivät öljyä koodarikoneistoonsa. Sen vuoksi hyville tekijöille pitää maksaa hyvin.
“Ansiotasoni on parantunut huomattavasti tavallisesta yksityisen teollisuusyrityksen vanhemman koodarin palkasta eli olen saanut sen, mitä luvattiin”, Tuomas toteaa.
Ohjelmointi pitää kokea mielekkääksi, jotta syntyy ratkaisuja ja koodia, joista asiakas on valmis mukisematta maksamaan. Siksi jokainen rakettitieteilijä saa vaikuttaa, mihin toimeksiantoon sujahtaa.
“Olen saanut haasteellisia ja mielenkiintoisia työtehtäviä. Meitä oikeasti kuunnellaan siinä, millaisia hommia kukin tykkää tehdä – ja se jos mikä on iso plussa! Palkkamallissakaan ei ole moittimista”, Mikko kuittaa.
“Rakettitieteellä on hyvä työskennellä”, Tuomas tiivistää.