Meidän tulee varmistaa, ettei digikehitys ajaudu pimeälle puolelle

 
 
 

Kuluttamisen lisäämiseen keskittyvä kehitys uhkaa planeettamme kantokykyä, kirjoittavat Satu Samira Hamed ja Marko Saaresto Kauppalehden mielipidekirjoituksessa. Lue koko juttu alta, alkuperäinen kirjoitus julkaistiin Kauppalehdessä maaliskuussa 2025.

Yritysten vastuullisuusstrategiat harvoin ulottuvat digitaaliseen kehitykseen, eikä digitaalisten palveluiden vaikutuksia nähdä osana vastuullisuutta suurimmassa osassa suomalaisia yrityksiä. Tämä on ristiriitaista.

Digitaalisuus ja vastuullisuus ovat erottamattomia, sillä organisaatioiden toiminta perustuu yhä vahvemmin digitaalisiin ratkaisuihin. Vastuullisuus tarkoittaa ennen kaikkea tekoja, ja kun yhä useammin teot tapahtuvat digitaalisessa ympäristössä, on vaarallista puhua vastuullisuudesta ilman, että se kytketään teknologiseen kehitykseen.

Digitaalisella kehityksellä on valtava potentiaali vahvistaa sekä hyvää että huonoa. Sen avulla voidaan yhdistää ihmisiä, ratkaista globaaleja haasteita, parantaa läpinäkyvyyttä ja synnyttää kestäviä innovaatioita. Toisaalta sillä voidaan lisätä eriarvoisuutta, toteuttaa kyberhyökkäyksiã ja jopa manipuloida informaatiota.

Digitalisaatio on perinteisesti pyrkinyt tehokkuuteen ja arvonluontiin, mutta kuluttamisen lisäämiseen keskittyvä kehitys uhkaa planeettamme kantokykyä.

“Meidän on ymmärrettävä digikehityksen voima ja seuraukset.“

Yritykset haluavat toimia oikein, mutta liiketoiminnan voitontavoittelu voi viedä tilan kestäviltä valinnoilta. Siksi kysymys kuuluu: mihin suuntaan haluamme digitaalista kehitystä viedä?

It-sektorin hiilijalanjälki on jo lentoliikenteen luokkaa, mutta tietoisuus on herännyt vasta hiljattain. Samalla it-ala on aina ollut innovaatioiden ja toimintamallien edelläkävijä.

Nyt it-alan yritysten on otettava suunnannäyttäjän rooli myös vastuullisuudessa, sillä digitaalisen vallan käyttäjillä on valtava vastuu sen suunnasta.

Kumman suunnan valitsemme?

Vastuullinen digikehitys tarkoittaa esimerkiksi ratkaisuja, joissa kestävyys on sisäänrakennettuna. Se tarkoittaa, ettei toteuteta vain sitä mitä tilataan, vaan kehitetään tuotteita ja palveluita, jotka tuottavat aidosti positiivista vaikutusta.

Se on näkökannan siirtämistä oman navan tuijottelusta ekosysteemiajatteluun, jossa erottautuvilla ja kestävillä liiketoimintamalleilla ja uusilla palveluilla voi olla valtava markkinapotentiaali.

Kun yritysten toiminta on jo pitkälti digitalisoitunutta, it-alalla ei voida odottaa sääntelyn ohjaavan muutosta ylhäältä käsin. Tarvitaan ravistelua, joka haastaa vanhat ajattelutavat.

Meidän on ymmärrettävä digikehityksen voima ja seuraukset. Valitsemmeko suunnan, joka johtaa ylikuormittavaan kulutukseen, eriarvoistumiseen ja kontrolloimattomaan teknologiaan vai sen, joka palvelee ihmiskuntaa, kestävãä kasvua ja hyvinvointia?

Satu Samira Hamed

perustaja, Planet Diplomats

Marko Saaresto

hallituksen puheenjohtaja, Rakettitiede

Tämä kirjoitus julkaistiin Kauppalehdessä maaliskuussa 2025.