Palkasta ja rahan roolista motivaattorina

 
rakettitiede_palkkamalli_motivaattori_tyotyytyvaisyys.png
 
 

Kysyimme rakettitieteilijöiltä, mitä asioita he arvostavat työssään. Vastauksissa korostui kolme asiaa: ihmiset, työn sisältö – sekä palkka. Oma johtopäätöksemme rahan roolista motivaattorina on, että reilu rahallinen korvauskin on monille merkityksellistä, varsinkin jos ”kivat edut” eivät omassa elämäntilanteessa lämmitä. Yksin raha ei kuitenkaan riitä kannustimeksi kenellekään. 

Kilpailu parhaista työntekijöistä on ollut jo vuosia yksi ohjelmistoalan julkisen keskustelun kestoaiheita. Millä houkutella huipputyypit taloon ja saada heidät pysymään talossa tyytyväisinä? Viime aikoina keskustelu on pyörinyt erityisen paljon rahapalkan roolissa: siinä, missä määrin raha motivoi (tai ei motivoi) haluttuja työntekijöitä.

Rakettitieteessä olemme käyttäneet pitkin matkaa alan keskiarvoja parempaa rahapalkkaa onnistuneesti rekrytointiargumenttina. Ja nyt emme puhu firman määrittelemistä ”suurimmalle osalle” mieluisista luontoiseduista ja kannustimista, vaan ihan puhtaasta likvidistä rahapalkasta, jonka Rakettitieteilijät itse käyttävät miten parhaaksi katsovat.

Palkkamallimmehan on yksinkertaisuudessaan sellainen, että kehittäjät saavat suoraan 50 % asiakaslaskutuksestaan itselleen. (Lisäksi tietenkin maksamme TES:n määrittelemää pohjapalkkaa, jos projektien välille sattuisi tulemaan taukoa, mutta osaajista on niin kova kysyntä, että harvoin on tullut.) Kehittäjälle hyvin palkitsevaa palkkamallia olemme perustelleet erityisesti kokemuksen ja näkemyksen tuomalla tuottavuudella: Kun sekä sudenkuoppia että toimivia ratkaisuja on nähty paljon, valmista syntyy ripeästi, mikä on tietenkin ennen kaikkea asiakkaan etu.

Kyselyssämme rakettitieteilijöille nousi seuraavanlaisia asioita:

  • Osaavat ja vinkeän huumorintajun omaavat työkaverit, jotka arvostavat toisiaan.

  • Asiakasprojektit, jotka vastaavat omaa kiinnostusta (firma ei päätä projektia Rakettitieteilijän puolesta, ja työnkuva itse projektissa on selkeä).

  • Minimaalisesti hype-jargonia ja muuta bullshittiä, sen sijaan aitoa avoimuutta ja asioiden puhumista niiden oikeilla nimillä.

  • Hyvä palkka.

  • Kehityskohteiden puolella kaivattiin sitä mitä aina, eli vielä enemmän mahdollisuuksia kehittää omaa osaamista haluttuun suuntaan.

Rahapalkka yksin ei tietenkään olisi pitänyt Rakettitiedettäkään sillä 30 % kasvukäyrällä, jolla olemme jo vuosia olleet. Mutta kun muut työasiat ovat kohdallaan, vaikea hyvästä palkasta on haittaakaan keksiä.

Kuulostaako Rakettitiede kiinnostavalta työpaikalta?

Ota yhteyttä Markoon, niin jutellaan (tai hae GDPR-korrektisti rekryjärjestelmän kautta)!

Lue myös:

Keskustelua palkoista ja palkkojen avoimuudesta – Rakettitieteen palkkamalli

Rakettitiede vieraana Sysartin podcastissa: suoraa puhetta palkkamallien plussista ja miinuksista