Ohjelmistoprojektin 7 kuolemansyntiä – 3. osa: konsultti kallis, oma työntekijä halpa

 
rakettitiede_kuolemansynnit_konsultti.jpg
 
 

Softaprojektien kuolemansyntejä ei kenenkään pitäisi olla tuomittu toistamaan! Syntilistauksen aikaisemmissa osissa olemme ruotineet kehittäjien tuottavuuseroja sekä koodin määrän ja laadun suhdetta.

Ohjelmistoprojektin kolmas kuolemansynti on vältellä konsultteja kalliin hinnan takia, koska tehoton tusinakoodari tulee lopulta kokenutta konsulttia kalliimmaksi. Konsulttia ei tarvitse pelätä muutenkaan: hän ei ole yritysvakooja tai sabotööri vaan haluaa tehdä projektinsa loppuun kustannustehokkaasti ja asiakkaan parasta ajatellen. 

Uskomus:

Oma työntekijä on aina parempi valinta kuin konsultti, koska oma työntekijä on halvempi.

Totuus:

Loistava tekijä on aina paras valinta. Arvokas mutta loistava konsultti on parempi valinta kuin aikaansaamaton oma työntekijä: tehoton ja halpa tulee ajan mittaan kalliiksi.

Konsultti ei ole kirosana

Useimmissa ohjelmistoprojekteissa on hetkiä, joissa saatavilla olevien tekijöiden rahkeet eivät syystä tai toisesta enää riitä. Palkkalistoille suoraan rekryäminen voi olla liian hidasta tai kallista tai sitten tarvittavaa osaamista ei ole tarjolla.

Ratkaisu: palkkaa konsultti.

Konsultin tehtävä ei ole vain nostaa jumalatonta palkkaa ja puhua paskaa vaan hänet otetaan prokkikseen ratkaisemaan jokin erityisasiantuntijuutta vaativa ongelma. Konsultti saatetaan palkata myös tekemään sellaisia hommia, jotka ovat niin likaisia tai hankalia, ettei kukaan firman omasta henkilöstöstä suostu niihin koskemaan.

Helposti sisään ja ulos

Konsultti ei ole firman omien työntekijöiden tilalle soluttautuva loinen. Konsulttien päämääränä ei ole täyttää kaikkia irti nyhdettäviä tehtäviä uusilla konsulteilla ja vaatia lunnaita yrityksen elintoimintojen pyörittämisestä.

Sen sijaan konsultti haluaa hoitaa työnsä ripeästi ja hyvin, riippuuhan tästä hänen maineensa seuraavissakin projekteissa. Hommien tahallinen pitkittäminen ja hankaloittaminen olisi täysi antiteesi sille, mikä saa konsultin viihtymään työssään.

Konsultti on myös suhteellisen helppo ottaa taloon sisään ja lisäksi hänestä päästään huomattavasti kevyemmin eroon kuin omasta työntekijästä. Hommien tultua valmiiksi konsultille voi siis rauhallisin mielin näyttää lapasta. Konsultti ei tästä mieltänsä pahoita, sillä hän on jo pestiä ottaessaan tietoinen siitä, että käymässä täällä vain ollaan.

Konsultille on aikansa ja paikkansa, ja joskus taas Oikea Työntekijä on konsultinretaletta parempi valinta. Muista, että hinta ja laatu ovat kavereita molemmissa tapauksissa. 

Anonyymit rakettitieteilijätkin ovat keskustelleet konsultin palkkaamisesta:

"Konsultteja yleensä palkataan juuri semmosiin paikkoihin, joissa on ‘kiire’.”

"Saattaapi se kiire johtua siitä, että se konsultti on niin kallis, oma turaaja saa turata rauhassa kun on halpa.”

"Joo, se on käsittämätöntä, että se oma turaaja on niin halpa, että saa aina säätää ja sählätä miten vaan mutta konslutilta odotetaan koko ajan maksimaalista suoritusta.” 

Jos etsit hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia konsultteja, ole yhteydessä!

 

Älä lankea näihinkään softaprojektin kuolemansynteihin:

Ohjelmistoprojektin 1. kuolemansynti – resurssi on resurssi

Ohjelmistoprojektin 2. kuolemansynti – enemmän koodia!

Ohjelmistoprojektin 4. kuolemansynti – no kun halvalla sai

Ohjelmistoprojektin 5. kuolemansynti – kaikki muu paitsi välitön bisneshyöty on turhaa

Ohjelmistoprojektin 6. kuolemansynti – vanhassa vara parempi

Ohjelmistoprojektin 7. kuolemansynti – aliarvioi loppukäyttäjät